Saturday, November 17, 2007

A Banana a day, keeps the doctor away!

An apple a day, keeps the doctor away ဆိုတဲ့ စကားေလးကို လူတိုင္းၾကားဖူးၾကမွာပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ ပန္းသီးေနရာမွာ ငွက္ေပ်ာသီးကို အစားထိုးျပီး စကားပံုကို ေျပာင္းျပန္လွန္မိခ်င္ပါရဲ့။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ့ အဖိုးတန္လွတဲ့ အစြမ္းသတၱိေတြကို မထင္မွတ္ပဲ ဖတ္ရႈလိုက္ရလို႔ပါပဲ။ ဟုတ္ပါတယ္ ငွက္ေပ်ာသီးဆိုတာ ေနရာ ေဒသ တိုင္းမွာ ေစ်းသက္သက္ သာသာနဲ႔ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူႏိုင္ျပီး အဟာရကလည္း ျပည့္၀လွသမို႔ ကၽြန္မတို႔အတြက္ အသံုး၀င္လွတဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး အေၾကာင္းကို တစ္ခ်က္ကေလာက္ ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ငွက္ေပ်ာသီးဆိုတာ ဆင္းရဲ၊ ခ်မ္းသာ မေရြး စားသံုးႏိုင္တဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ သစ္သီးအခ်ိဳပြဲေတြ မွာလည္း မပါမျဖစ္တဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး diet လုပ္တဲ့ သူေတြအတြက္လည္း အားအင္မျပတ္ေစပဲ diet လုပ္ႏိုင္တဲ့ အစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ ျပဳလုပ္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္၊ ကိတ္မုန္႔၊ banana pie စတာေတြဟာလည္း ထင္ရွားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ျဖစ္လို႔ေနပါတယ္။ ကေလးေလးေတြဆိုလည္း သိပ္ၾကိဳက္ သိပ္ႏွစ္သက္တဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးေပါ့။

ဒီလို မ်ားျပားလွတဲ့ အသံုး၀င္ပံုေတြေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးကို Fruit of Paradise လို႔ ေခၚၾကတာ မဆန္းလွပါဘူးရွင္။ အာရပ္ႏိုင္ငံနဲ႔ ဂရိႏိုင္ငံက စာေရးဆရာေတြဆို ငွက္ေပ်ာသီးကို ညႊန္းဆိုေရးဖြဲ႔ေလ့ ရွိၾကျပီး ငွက္ေပ်ာပင္ရဲ့ မူရင္း ေဒသကေတာ့ အိႏၵိယ ျပည္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္ရွင္။ Alexander The Great ဟာဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီးကို ပထမဦးဆံုး ျမည္းစမ္းဖူးတဲ့ ဥေရာပ ႏိုင္ငံသားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အာရပ္ကုန္သည္ေတြဟာ ေရွးေရွးတုန္းကဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီးကို အစ္စေရး၊ အီဂ်စ္နဲ႔ အာဖရိက ႏို္င္ငံမ်ားသို႔ ကုန္သြယ္မႈ ျပဳခဲ့ၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေန႔ ဒီအခ်ိန္မွာေတာ့ အေမရိက အလယ္ပိုင္း၊ ေတာင္အေမရိကရဲ့ တစ္ခ်ိဳ႔ေနရာေတြနဲ႔ အေနာက္ အိႏၵိယ ႏိုင္ငံေတြမွာ ေပါေပါ မ်ားမ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္ရွင္။ ဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးကို ျပတိုက္ဖြင့္ျပီး ျပရေလာက္ေအာင္ကို ရွားပါးလွပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီး မ်ိဳးစိတ္ေပါင္း 300 ခန္႔ရွိျပီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး အရြယ္အစားမွာလည္း အရြယ္အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႔ ငွက္ေပ်ာသီးေတြဟာ လက္ေခ်ာင္း အရြယ္ေလာက္ပဲ ရွိတတ္ၾကျပီး တစ္ခ်ိဳ႕ငွက္ေပ်ာသီးေတြကေတာ့ ေယာက်ၤားၾကီး တစ္ေယာက္ရဲ့ လက္ေမာင္းသာသာ ေလာက္ေတာင္ ရွိတတ္ၾကပါသတဲ့။ အစိမ္းေရာင္ ငွက္ေပ်ာသီးကေတာ့ နာမည္အၾကီးဆံုးနဲ႔ အေပါမ်ားဆံုး ျဖစ္ျပီး အ၀ါေရာက္ ေရႊေရာင္ အနီေရာင္ အစရွိတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးေတြကိုလည္း ေတြ႔ရႏိုင္ပါတယ္။ အစ္စေရး ႏိုင္ငံမွာဆိုရင္ ပန္းသီး အရသာနဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးေတြေတာင္ ရရွိႏိုင္ပါသတဲ့။

ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပရိုတိန္း၊ အမိုင္ႏို အက္စစ္ အစရွိတာေတြ အျပင္ maganisium, calcium နဲ႔ iron စတဲ့ ဓါတ္ေတြပါ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ အဟာရျဖစ္ေစတဲ့ အမွ်င္ဓါတ္ေတြလည္း အမ်ားအျပားပါ၀င္ျပီး ကယ္လိုရီေတြလည္း ေပါၾကြယ္၀လွ ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ့ 75% ဟာ ေရေတြ ျဖစ္ျပီး၊ အဆီဓါတ္ကေတာ့ 0.2% မွ်သာ ပါရွိပါတယ္တဲ့။ သိၾကားဓါတ္ ပါ၀င္မႈမ်ားျပားျပီး အလြယ္တကူလည္း အစာေၾကႏိုင္ပါတယ္ရွင္။ ေမာပန္းတာေတြကိုလည္း ခံႏိုင္စြမ္း ရွိတဲ့အတြက္ အားကစား သမားေတြဆို သိပ္ကို ႏွစ္သက္ၾကပါသတဲ့ရွင္။

ငွက္ေပ်ာသီးကို ႏို႔နဲ႔သာ တြဲေသာက္ေပးမယ္ဆိုရင္ ဒါဟာ ျပီးျပည့္စံုလွတဲ့ diet လုပ္နည္း တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရွးေခတ္ အိႏၵိယနဲ႔ ပါရွားလူမ်ိဳးေတြဟာ ေရႊ၀ါေရာင္ငွက္ေပ်ာသီးကို ထာ၀ရႏုပ်ိဳေစတဲ့ လွ်ိဳ႕၀ွက္ေဆးနည္းအျဖစ္ စားသံုးၾကပါတယ္တဲ့။ ငွက္ေပ်ာသီး မွည့္မွည့္ဟာ ဆိုရင္ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ့ leucorrhoea (ဘာသာ မျပန္ေတာ့ဘူး ရွက္လို႔) ေရာဂါကို ကုသေပ်ာက္ကင္း ေစတဲ့ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ ျပီးေတာ့ diarrhoea (၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာျခင္း) နဲ႔ asthma (ပန္းနာ ရင္က်ပ္ေရာဂါ) ေတြကိုလည္း ကုသေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္။ မမွည့္ တစ္မွည့္ ငွက္ေပ်ာသီးကေတာ့ ဓါတ္ခ်ဳပ္တာေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ ဆားေလးနည္းနည္းနဲ႔ ေရာနယ္ျပီး စားေပးမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ၀မ္းကိုက္တာေတြကိုပါ သက္သာေစပါတယ္တဲ့။ ျပီးေတာ့ သံဓါတ္ ေပါၾကြယ္၀တဲ့ အတြက္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ အဆစ္ေရာင္တာနဲ႔ ေဂါက္ေရာဂါေတြ အတြက္လည္း ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ေကာင္းတဲ့ ေဆးတစ္လက္ ျဖစ္ပါတယ္ရွင္။

မီးေလာင္နာျဖစ္တဲ့ ေရၾကည္ဖုေလးေတြကို ငွက္ေပ်ာသီးကို ဒိန္ခဲနဲ႔ ေရာလူးေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစျပီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးေျချပီး မီးေလာင္တာေတြ အပူေလာင္တာေတြမွာ ခ်က္ခ်င္းအံုလိုက္မယ္ ဆိုရင္ အမာရြတ္ က်န္တာ၊ အရည္ၾကည္ဖု ထာတာေတြ မျဖစ္ေစေတာ့ပါဘူးတဲ့။ ငွက္ေပ်ာသီးကို မွန္မွန္ စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ေသြးေလ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ရွင္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ အဆုတ္ တီဘီေရာဂါေတြနဲ႔ ဆီးမမွန္းတာေတြအတြက္လည္း အသံုး၀င္လွပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕ေတြကေတာ့ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာ ဂါေတြကိုေတာင္ ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႔ ေျပာၾကပါေသးတယ္။ ၀ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ေန႔ကို ငွက္ေပ်ာသီး ႏွစ္လံုးနဲ႔ ႏို႔တစ္ခြက္ ေသာက္သံုး သင့္ပါတယ္တဲ့။ (ခက္တယ္ ပင့္ဂိုလ္းက ႏို႕မၾကိဳက္ဘူး.. ဒီတစ္သက္ မ၀ေတာ့ဘူး ထင္ပါရဲ့ အီး ဟီး ဟီး) ။

အလွအပအတြက္လည္း ငွက္ေပ်ာသီးက ထိေရာက္မႈ ရွိပါေသးတယ္. ငွက္ေပ်ာသီးကို ႏို႔နဲ႔ေရာျပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ျဖစ္လာတဲ့အခ်ိန္မွာ မ်က္ႏွာကို ေပါင္းတင္ဖို႔အတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ အသားအေရ ေတာက္ပ ေခ်ာေမြ႔လာမွာ ျဖစ္ပါတယ္ရွင္။ ဒါေပမယ့္ အေအးမိ ေခ်ာင္းဆိုးတဲ့ သူေတြကေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးကို ေရွာင္ရွား သင့္ပါတယ္တဲ့။ ျပီးေတာ့ ghee လို႔ေခၚတဲ့ ေထာပတ္နဲ႔ေတာ့ တြဲမစားသင့္ပါဘူးတဲ့ရွင္။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားရင္ေတာ့ မမွည့္တတ္ေတာ့ ပါဘူးတဲ့။ မွည့္မွည့္စားခ်င္ရင္ေတာ့ အျပင္မွာ ဒီအတိုင္းထားတာ ေကာင္းပါတယ္။

Is it any wonder then that this versatile fruit even finds mention in the Vedas and is considered so auspicious in our country that it assumes significance in most religious rituals, where it forms the prasad. The leaves of the plant too are used during ceremonies and women down the ages have worshipped it. It is indeed hard to believe that this humble fruit is such a powerhouse of nutrition and health.


3 comments:

Anonymous said...

ငွက္ေပ်ာသီးစားအုန္းမယ္.ၾကိဳက္လို႔ပါ

Anonymous said...

ငွက္ေပ်ာသီက ဒီေလာက္အသံုး၀င္မွန္းမသိဘူး။
တင္းနစ္ပြဲေတြမွာ ပြဲနားခ်ိန္မွာ ငွက္ေပ်ာသီးစာ
ၾကတာေတြ႔ဖူးတယ္။ ဘာေၾကာင့္မွန္းမသိဘူး
အခုမွဘဲ သေဘာေပါက္သြားတယ္။
ဗဟုသုတမ်ားအတြက္ေက်းဇူးတင္
ေလးစားလွ်က္ပါ။

Anonymous said...

ဒီေလာက္ေကာင္းတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးကို ျမန္ျမန္မွည့္ေအာင္ ဓါတုေဗဒေဆးစိမ္လိုက္ေတာ့ တစ္ညနဲ႔ မွည့္သြားေရာဗ်။ ၾကာရွည္လဲအထားမခံဘူး။ အရည္အေသြးကေတာ့ မpink gold ေျပာသလို ပါမပါေတာ့ . . .